Miksi niin monessa pilatesliikkeessä tehdään eteentaivutusta?
Haluan jakaa kanssanne kysymykseen, jonka sain hiljattain sosiaalisessa mediassa, ja jota minulta muutenkin kysytään usein:
“Miksi niin monessa pilatesliikkeessä ylävartalo on kohotettuna eli jännittynyt?”
Kysymys on hyvä. On nimittäin totta, että pilateksessa on paljon liikkeitä, missä ylävartalo on kohotetussa asennossa. Matolla eteentaivutus alkaa heti on ensimmäisessä The Hundred -liikkeessä eli satasissa, ja siitä eteenpäin seuraavat 10-15 liikettä tehdään joko suoran selän tai eteenpäin pyöristävässä asennossa. Syy tälle avautuu kun mattoharjoitusta ja pilatessysteemiä tarkastellaan kokonaisuutena.
Yksinkertainen vastaus on: Eteentaivuttava liikesuunta vahvistaa vatsalihasta ja sitä kautta koko keskivartaloa. Liikesuunta voi tuntia vaikealta, mutta se on hyvin suurelle osalle ihmisistä mahdollinen tehdä. Eteentaivutus ja eteenpäin pyöristävät liikkeet myös avaavat selkää, vaikka tämä liikkuvuuden lisääminen ei aina tunnu selkeänä venytyksenä.
Uskon että syy sille, miksi kysymys on niin yleinen, on se että ylävartalon kannatuksessa niskan ja kaulan seutu väsyy, mikä voi kertoa siitä että keskivartalosta uupuu vielä voimaa, ja alueella on varmasti myös tiukkuutta. Epämukavuutta kannattaa kuitenkin myös jonkin verran sietää, koska voiman lisääntyessä kiristyksen tunne helpottaa, koska jaksat paremmin pitää päätä ylhäällä ja liike lähtee syvemmältä vartalosta.
Pilateksessa edetään progressiivisesti yksinkertaisesta haastavampaan.
Aloittelevan mattopilatesharjoitus pitää enimmäkseen sisällään suoran selän ja eteenpäin pyöristäviä liikkeitä, koska aluksi ne pitää saada vahvaksi.
Kun vatsalihakset vahvistuvat ja selkä liikkuu paremmin, on mahdollista ottaa mukaan taivutuksia taakse ja sivulle, sekä rangan kiertoa. Kaikki nämä vaativat jo jonkin verran voimaa ja liikkuvuutta.
Ja juuri siksi harjoituksen alkupuolisko pitää sisällään niin paljon selän ojennusta ja eteen taivuttamista!
Mitä pidemmälle harjoitus etenee, sitä enemmän pilatesliikkeet liikuttavat meitä kaikkiin suuntiin, ja sitä vähemmän meillä on mattoa tukena vartalon alla. Silloin tarvitaan juuri niitä perustaitoja, joita opit ihan ensimmäisistä harjoituskerroista ja ensimmäisistä liikkeistä lähtien. Ja sama pätee kaikkialla muuallakin pilatessysteemissä, tapahtui liikkuminen sitten kotimatolla tai pilatesstudion laitteilla.
Yleensä jos jokin liikesuunta tuntuu vaikealta, se on silloin tarpeellinen!
Muutokset kehossa tapahtuvat hitaasti ja säännöllisen toiston kautta. Se reitti, miten haastetta lähdetään purkamaan on yksilöllinen ja siinä ohjaus on avuksi.
Pilates ei välttämättä ole aina näyttävää ja kaunista. Yleensä vastaukset haasteisiin ovat hyvin yksinkertaisia, eikä oikoreittejä valitettavasti ole. Mutta kun harjoitukselle antaa aikaa, se on sitäkin tehokkaampaa!